ontwerper | fotograaf | schrijver | weblog | lezingen | docent | actueel | realisaties | persoonlijk | contact
  Visie over ontwerpen

Een tuin ontwerpen betekent voor mij het programma van de mensen en hun smaak en persoonlijkheid verwerken in de ruimte die daarvoor beschikbaar is. Groot of klein. Ik vertaal de opdracht in een uniek ontwerp.

Het ontwerpen van een privétuin voor een familie is natuurlijk in de eerste plaats op de familie, eigenaar of gebruiker van de tuin afgesteld. Een rijke levende wereld, waarin alles gedaan kan worden waar men behoefte aan heeft. Actief of juist rustig. Bij elkaar, of opgebouwd uit verschillende kleine onderdelen. Dat is echte architectuur.

Als ik een bedrijfstuin ontwerp wil ik de cultuur en filosofie van het bedrijf in de buitenruimte zichtbaar maken, zodat relaties, klanten of bezoekers een eerste voeling krijgen met het bedrijf, de producten of diensten die worden aangeboden.

Ontwerpen voor de openbare ruimte of voor instellingen zoals school, ziekenhuis of woonverenigingen moeten aan veel verschillende eisen voldoen. Die zal ik optimaal verwerken zodat functies en beleving samen gaan. Alles krijgt de vorm die de functie vereist, zonder dat die de boventoon voert. Een groene duurzame omgeving is daarbij altijd leidend.

In een ontworpen tuin of buitenruimte spelen zowel diverse aspecten een rol. Heel concrete bezigheden moeten uitgevoerd kunnen worden: bij elkaar zitten, samen eten, kinderen spelen en groeien erin op, men moet er plezier beleven, zich thuis voelen. Daarnaast kan een tuin de mensen of bezoekers met schoonheid vervullen en rust geven. Zulke ruimtes zullen inspireren, helderheid van geest geven, ze vertellen iets over het milieu of de natuur, over de omgeving.

Kortom, de tuin vertelt een verhaal. Over de mensen die er wonen, het bedrijf of de organisatie. Tuinen zijn als ontworpen decors waarin zich de verhalen van het leven afspelen. Dan zal die steeds opnieuw blijven verwonderen en tot reflectie stemmen. Het ontwerp van een buitenruimte dient dus dienstbaar te zijn aan die beleving en niet alle aandacht aan de functies te geven.

Dat is een ambacht dat ik heb geleerd. In een opleiding en in twintig jaar praktijk. Het is de kunst om tot de essentie te komen waarin mensen zich thuis voelen en planten en dieren goed kunnen leven.

       
       


       
       


       
       
       


 

© Michel Lafaille 2017