ontwerper | fotograaf | schrijver | weblog | lezingen | docent | actueel | realisaties | persoonlijk | contact
  Biografie
Michel Lafaille is gevormd als theaterregisseur én als tuin- en landschapsontwerper.
Hij werd in 1951 in Antwerpen geboren en studeerde in Brussel theaterregie. Hij heeft diverse toneelregies gedaan in Vlaanderen en Nederland en is nadien tien jaar lang artistiek begeleider en regisseur geweest van Herman van Veen en Harlekijn Holland BV. Hij gaf gedurende enkele jaren leiding aan Harlekijn International te Hamburg.
Daarnaast heeft hij zowel in Nederland als daarbuiten verschillende culturele activiteiten georganiseerd, onder andere een jarenlange serie regionale talkshows in diverse schouwburgen (Nijmegen, Tiel, Zutphen) en gespreksavonden met Nederlandstalige schrijvers (Schrijvers aan de Waal).
Na een sabbatical year verlegde hij de aandacht van cultuur naar natuur. In 1997 heeft hij zijn studie tuin- en landschapsinrichting – richting ontwerpen – afgerond aan de Hogeschool Larenstein in Velp (Nederland). Hij heeft sindsdien vele en diverse particuliere tuinen en openbare buitenruimten ontworpen. Inspiratie voor diegene die beweegt in de ruimte. Of het een tuin, een park of een openbare ruimte is. Het scheppen van een wereld waarvan je daarnet nog niet wist dat hij kon bestaan: ‘Als de mensen nog een keer achterom kijken om te zien of het er nog is, is het geslaagd’.

Als actief bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Tuin- en Landschapsarchitectuur (NVTL) leverde hij gedurende 8 jaren zijn inbreng aan de verspreiding en de bevordering van het vakgebied.
Sinds enkele jaren publiceert hij in diverse tijdschriften zoals TUINPRO, Groei & Bloei, Onze Eigen Tuin, Terra Architectura, Topos, Bergen, En Route en andere. Voorts publiceerde hij zes boeken over tuinarchitectuur en tuinbeleving en verzorgt de redactie van het tweewekelijkse e-zine www.golflengte.nl. Ook schrijft hij vele reisverhalen waarvan een aantal gepubliceerd staan op www.tijdloos.nu.

Sinds 10 jaar is er ook de fotografie. Landschappen, steden, ruimtes en vermoedens. Fotografie is het stelen van een moment uit de realiteit. Een geluk waar je eigenlijk geen recht op hebt omdat je er geen deel van uit maakt, maar enkel kijker bent.

Als initiator is Michel Lafaille betrokken bij verschillende instanties en overheden. Zo was hij projectleider voor de Triënnale te Apeldoorn, curator van het Tuinenfestival Appeltern, directeur van het project Kunst Entree Tiel.

Sinds 2006 doceert hij verschillende cursussen hetgeen heeft geleid tot de oprichting van |het ontwerp instituut| in 2012. Zie voor details op de website (www.ontwerpinstituut.nl)

Getrouwd met Pia Eskes. Zij hebben samen 4 kinderen.

 

© Michel Lafaille 2018